Ohjeita selaimen käyttöön

Huomioitavia asioita selainten asetuksissa:

Jos jokin sivu ei toimi oikein, kannattaa tarkistaa seuraavien kohtien asetukset selaimestasi: evästeet, ponnahdusikkunat, Java, JavaScript ja ActiveX. Edellä mainittujen kohtien asetuksissa sallitaan tai otetaan käyttöön puuttuvat ominaisuudet.

Välimuistin tyhjentäminen

Välimuisti kannattaa tyhjentää aika ajoin. Asetukset ovat eri selain-ohjelmissa esitetty eri tavalla. Asetusten muuttamisen jälkeen verkkosivu pitää ladata uudelleen painamalla selaimen Päivitä (Reload)-painiketta. Joissakin tapauksissa selain pitää sulkea ja käynnistää uudelleen, jotta muutokset tulevat voimaan.

Salasanojen, hakupalkkien, lomakkeiden ja osoitekentän historiat eivät välttämättä tyhjene automaattisesti välimuisti-, eväste- ja sivuhistoria-kansioiden tyhjentämisen yhteydessä. Niitä varten voi olla erilliset toiminnot selaimessasi.

Selainlaajennukset eli pluginit

Selaimesta voi myös puuttua www-sivulla käytetyn elementin esittämiseen tarkoitettu selainlaajennus eli plugin. Pluginit toimivat osana selainta mahdollistaen esimerkiksi flashillä tehtyjen sivujen näkymisen. Selainlaajennukset on helppo asentaa. Älä kuitenkaan asenna selaimeesi kaikkea, mitä verkkosivuilla ehdotetaan.

Lisäosat

Internet-selaimessasi voi myös olla asennettuna muita selaimen toimintaan vaikuttavia lisäosia, kuten Google-työkalurivi, jolla voidaan estää ponnahdusikkunoiden avautuminen. Katso Google-työkalupalkin omat ohjeet >>

Palomuuri- ja virustorjuntaohjelmat

Www-sivujen toimimattomuus saattaa johtua täysin muista ohjelmista. Esimerkiksi palomuuri- ja virustorjuntaohjelmat voivat estää ponnahdusikkunoiden avautumisen, tai palomuuri saattaa estää esim. joidenkin ActiveX-komponenttien toimimisen. Muuta tarvittaessa palomuuri- tai virustorjuntaohjelmasi asetuksia.

Jos et tiedä mitä tietokoneellesi on asennettu, mene tietokoneesi Käynnistä-valikkoon ja valitse kohta 'Ohjelmat'. Vertaa tietokoneellesi asennettujen ohjelmien nimiä esimerkiksi internetistä löytyvään tietoturvaohjelma-luetteloon (Wikibooks) >>

Tietoturvayhtiöitä:
* www.f-secure.fi (suomalainen tietoturvayhtiö, ohjelmapäivitykset, tiedotteet, hälytykset)
* www.symantec.com/region/fi/ (Nortonin valmistaja, ohjelmapäivitykset)
* www.microsoft.com/finland (Windows-käyttöjärjestelmän ja selaimen päivitykset)
* smb.sygate.com/free/default.php Sygate (Personal Firewall, palomuuri)
* www.sophos.com
* www.mcafee.com
* www.norman.com
* www.trendmicro.com

Muut ongelmat

Lisäksi www-sivun ylläpitäjän palvelimella saattaa olla ongelmia. Siinä tapauksessa et voi tehdä muuta, kuin yrittää lukea sivua myöhemmin uudestaan.